Filmanalyse Tuba Atlantic

Image

 

Stian Wiik Instebø | 11. November 2013

Tuba Atlantic er en norsk produsert kortfilm som ble laget I 2010. Filmen er regissert av Hallvar Witzø. Filmen ble laget som en eksamensoppgave.

Handlingen i filmen foregår i nord Norge, tidsperioden er på seks dager. Miljøet i handlingen er litt dystert, filmen starter grå og trist, men mot slutten kommer man til et klimaks der man ser at miljøet i filmen har blitt helt annerledes en det den var i starten.

Filmens plott går ut på at hovedpersonen Oskar er hos legen, han får da at han har seks dager igjen å leve. Han blir da møtt av en jente som kommer fra kirken som heter Inger. Hun er kommet for å hjelpe han igjennom den vanskelige tiden før han skal ta farvel med verden. Vis han dør og hun er hans hjelpes venn vil hun kunne bli en dødsengel igjennom kirken hun er sendt fra. Når hun banker på døren er Oskar helt negativ til hun, men han tenker at det er bedre å kunne være hjemme med Inger enn å måtte ligge på sykehuset, det var nettopp det valget Oskar fikk av legen sin. Mot slutten av filmen blir Oskar mer og mer åpen for hjelpen han får av Inger. I slutten av filmen finner vi som seere ut at Oskar har en bror som bor i Amerika, de to (Inger og Oskar) vil da prøve å nå han med en kjempe tuba som Oskar og broren bygde når de var små. Når Oskar da tilslutt ligger i sengen sin for å dø, kommer det opp på nyhetene at broren viste det var han og broren ringer til Oskar, men Oskar lar telefonen ligge og sovner stille inn.

Filmen tar opp liv og død, samt hvor viktig det er å ha personer som man er glad i rundt seg. Ellers så tar den opp hvordan det er å bo alene i Nord Norge og gjøre de samme tingene om og om igjen.

Filmen blir presentert på en kronologisk rekkefølge, det foregår ingen parallelle historier samtidig, samt at filmen ikke har noen tilbakeblikk. Jeg mener at et av filmens store symboler er disse måkene, mange tror kanskje at det er grusomt at han driver å skyter disse måkene, men vi vet ikke om han har gjort det før han fikk vite at han var syk, eller om han startet med det etter han fikk vite at han bare hadde seks dager igjen å leve. Om han begynte med det når han fikk vite at han er dødssyk så mener jeg det er et symbol på døden, det er trist men sånn er livets gang. Andre symboler er huset han bor i og kalenderen som henger på veggen, han krysser tidlig av for hvilken dato han skal dø. Kalenderen blir en essensiell gjenstand i filmen. Han tar vekk en lapp om dagen men tilslutt er det Inger som tar av lappene. Hun vil hjelpe så mye som mulig, hun teller ned til hun blir en dødsengel, mens Oskar teller ned til når livet hans slutter.

Hovedpersonen er mannen Oskar, han bor alene i et lite hus ved sjøen. Inger er en viktig rollefigur i filmen, det er hun som driver filmen. Forholdet mellom disse to figurene blir bedre og bedre helt til filmen slutter. Det starter med at de ikke har noe som helt samhold. Oskar hater Inger på det meste, mens Inger ikke vil gi opp, hun prøver alt for å kunne få et forhold til Oskar. Dette forholdet blir bedre og bedre etter hvert som filmen går.

Dramaturgien i filmen er veldig rett frem og oppover. Filmen har et vendepunkt midt i filmen, der Inger endelig får lov til å følge han de siste dagene av livet til Oskar. Det bygges hele tiden opp til et klimaks, klimakset er å få tak i broren til Oskar. I slutten av filmen får vi en løsning på klimakset, at de fikk tak i broren til Oskar.

Virkemidlene som blir brukt for å forsterke miljøet i filmen er lys, farge, kostymer, rekvisitter, lokasjon. Dette i seg selv hjelper veldig mye til for å forsterke inntrykket.

Det er veldig enkel klipping og kameraføring i filmen. Han bruker vinkler som normalperspektiv og over vinklet. Han bruker også nærbilder og landskapsbilder i filmen. Klippe rytmen er både rask og langsom, det kommer an på hva som skjer i filmen. Det brukes ikke noe slowmotion eller frysing av bulder i filmen, dette gjør sånn at filmen føles mer naturlig. Regissøren oppnår et helhetlig inntrykk til oss som seere av filmen, den har fin flyt og kommer naturlig.

Filmen er i farger, men det kan se ut som de forandre på fargene under redigering, hele filmen har et lite trist preg over seg, hvor fargene er litt mer gråaktig. Fargene som brukes i filmen er kalde for det meste. Unntatt ved slutten der vi får svaret på hele oppbygningen av filmen. Fargebruken har en stor virkning på hvordan man oppfatter stemningen av filmen. I dette tilfellet virker det inn som trist, men blir gladere og gladere jo lengre slutten vi kommer.

Det er brukt orkester musikk i filmen, det er ingen voice over. Det er mye dialoger mellom Inger og Oskar. Lydbildet er satt sammen på en god måte, det vil si at alt passer godt med handlingen og de andre lydsporene som blir brukt. Det er som sagt ingen voice over, filmens gang snakker for seg selv ved hjelp av lydsporene som brukes.

Tittelen på filmen signaliserer noe om Atlanteren og en Tuba, men ikke noe mer en det. Budskapet i filmen er at man skal bruke hver dag som om det er den siste du har, du burde holde kontakt med de som står deg nær og ikke henge deg opp i småting. De filmatiske virkemidlene er funker veldig bra for å understreke budskapet som er lagt i filmen. Filmen forteller ikke noe om ideologier i tiden den ble skapt, men den forteller om konflikter i den perioden Oskar lever.

Jeg sitter igjen med veldig mye tanker angående filmen. Det tok litt tid for meg for å kunne få alt sammen inn. Filmen gir et veldig stort inntrykk på deg som seer. Jeg sitter igjen med følelser og tanker som om at det er noe som er veldig trist, men samtidig som at det er veldig mye godt som skjedde i filmen. Jeg sitter igjen med tanken på hva som skjedde med Inger, hva gjorde hun etterpå? Tok hun kontakt med broren til Oskar, eller var hun da helt ferdig med hans «gang». Ble hun en dødsengel og hva skjedde med broren til Oskar. Det er slike spørsmål og tanker som jeg sitter igjen med etter å ha sett filmen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s