Opphavsrett

Litt om opphavsrett

Opphavsrett er eneretten artisten, forfatteren, personen som har skapt litterært, vitenskapelig eller kunstnerisk verk. Eneretten blir brukt når verket blir publisert eller lagt ut til offentligheten. I starten betydde dette etterligningsloven. At personen bak verket kunne gå til sak mot en person som kopierte eller etterlignet verket han selv hadde laget. Dette beskyttet opphavsmannen mot å kunne få sitt verk frastjålet av andre. Opphavsretten har i de senere årene også begynt å omfattet mer og mer digitale verk, musikk, film, e-bøker er bare noen av de.

Det er blitt skapt mye oppstyr rundt opphavsrett, dette fordi det er en grå sone som krysser hverandre. La oss si at en i klassen publiserer en oppgave. Jeg tar den og skriver den om. Dette er ikke kopiering men etterligning, du har også om jeg ord for ord har skrevet det, dette er kopiering. Men om andre ville merket om jeg hadde etterlignet en i klassen sin oppgave er ikke sikkert. Det er også mange anklager som aldri går igjennom, der dommerne ikke har mulighet til å se om det er etterligning eller kopiering.

Opphavsrettsloven varierer fra land til land og er ikke den samme, det må stå skriftlig i landes lover for at den kan brukes. Med mindre utgiver bruker en internasjonal lises som også mange gjør når de publiserer verk på nett. I Norge reguleres opphavsretten gjennom loven om opphavsrett og åndsverk (åvl). Loven Norge bruker ble formet 12. Mai 1961 og er et samarbeid mellom alle land i Skandinavia.

Repetisjons oppgaver s. 75 (opphavsrett)

1. Hva er forskjellen på tyveri av fysiske gjenstander og ulovlig kopiering av åndsverk?

Tyveri av fysiske gjenstander fjerner du gjenstanden og flytter den til et sted, du fjerner den fra sin originale plass (eiendom). Derimot ulovlig kopiering fjerner du ikke noe, det du gjør er å klone en eller flere filer for å så legge de et annet sted på nettet eller lokalt på PC-en din.

2. Hva er et åndsverk?

Åndsverk er et rettslig begrep. Det angir hva som kan være beskyttet av opphavsrettigheter eller ikke. Det er ikke et estetisk begrep eller definerer noe kunstnerisk. Det er mye som kan være åndsverk som ingen vil kalle kunst.

3. Hva er en opphavsmann? Hva er de viktigste rettighetene opphavsmenn har, og hva tar vare på rettighetene på vegne av opphavsmannen?

En opphavsmann er personen som står bak åndsverket. Han har alle rettigheter til åndsverket han har laget og kan bestemme hva som skal skje med det, hvordan det skal brukes og om det er tillatt å laste ned eller spre det gratis. Om han velger å legge det ut gratis kan han bruke lisenser som GPL eller GNU lisensavtaler er produsert av Linux organisasjonen.

4. Hva menes med kopiering til privat bruk?

Kopiering til privat bruk er tillat, det blir kalt sikkerhetskopiering. Dette er tillatt til med alle DVD-er man kjøper. Men det er bare tillatt med en kopi pr. kjøpte enhet samt det er ikke tillatt og selger eller gi dette videre til andre.

5. Hva er sitatrett?

Leserens rett til å sitere små sitat fra opphavsmann, uten å risikere å få straff e.l.

6. Hva er vernetid, og hva lenge varer den?

Vernetid er hvor lenge et produkt kan være opphavs beskyttet etter at opphavsmannen enten slutter eller selger åndsverket sitt. Dette skjedde b.la. med Elvis sine verk.

7. Hvordan kan du kopierer bøker lovlig?

Man kan kopiere bøker lovlig ved å si ifra til opphavsmannen, det er også lovlig med små utdrag til undervisning og privat bruk. Det kan ikke selger eller gies vekk hele bøker.

8. Hva er DRM?

DRM er et lag med sikkerhet som er lagt til på digitale åndsverk som kommer på plater eller minnepinner for at det ikke skal kunne bli kopiert. Dette er en måte å beskytte rettighetene til opphavspersonene. Men etter en liten stund lagde Jon Lech Johansen et program for å komme seg rundt DRM sikkerhetslaget. Dette vakte mye oppstyr i media, han ble også tiltalt og måtte møte i retten. Men de hadde ikke grunnlag for å dømme han siden programmet han lagde lå under GPL lisensen (gratis for alle, og han kan ikke holdes ansvarlig hvor hva programmet brukes til). For i prinsippet ble programmet laget for å lage en privat kopi av åndsverk til hjemmebruk, men det var mulig å bruke dette programmet til å fjerne DRM sikkerheten og dermed lage ubegrenset kopier.

 

Fem på gaten

Alle vi spurte ble med en gang vi nevnte opphavsrettighet veldig usikker og litt nervøs. Dette fordi det foregår såpass mye av det samt at det er blitt gjort skrekkeksempler av et par stykker. Dette skremmer da andre om å snakke om det. Samt at det er også vanskelig for dem å definere det helt ut av det blå. Dette er ikke noe man tenker på hver dag man står opp eller sitter på bussen på vei til skole eller jobb.

 

Vi lagde fem spørsmål men endte opp med og bare bruke to av de

2. Vet du hva opphavsrett er?

3. Har du noen gang brutt opphavsretten, hvordan?

Svar fra fem personer fra gaten

1. Ja, jeg vet hva opphavsrett er

Ja det har jeg gjort, lastet ned et par filmer og noen CD-er, på nett

2. Ja, jeg vet hva opphavsrett er, jeg har jobbet som lærer et par år (nett)

Jeg har vel brutt opphavsretten et par ganger uten mening på skolen jeg jobbet på. Dette var da bøker eller bokutsnitt som tydeligvis ikke var lovlig. (fysisk)

3. Nei, har ikke peiling

Ja jeg har gjort det, jeg stjal hammeren til en i klassen og leverte det som mitt eget prosjekt og fikk karakteren 6 på det. (fysisk)

4. Ja, det gjør jeg

Ja jeg har brutt opphavsretten, men ikke noe jevnlig i det siste i og med at jeg jobber for platekompaniet. Så har jeg sluttet med det. (nett)

5. Ja

Ja det har jeg gjort, men vil ikke gå mere inn i detaljer siden jeg jobber i en teknikkbutikk, men det var på fildelingsnettsteder. (nett)

 

Kilder:
MedieMØTER 2

NDLA.no

SNL.no

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s